ΕΝΣΙΡΩΜΑ ΡΟΚΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

Το ενσίρωμα ρόκας καλαμποκιού είναι μία νέα σύγχρονη μέθοδος συντήρησης του καλαμποκιού. Το ενσίρωμα αυτό γίνεται 10-15 ημέρες μετά το συνηθισμένο ενσίρωμα καλαμποκιού (όλο το φυτό), με ξηρά ουσία 68-72% στον καρπό. Περιλαμβάνει μόνο τη ρόκα δηλαδή, τον καρπό, το κοτσάνι, και τα βράκτια φύλλα. Το υπόλοιπο φυτό καταστρέφεται και παραμένει στο χωράφι. Το ενσίρωμα ρόκας καλαμποκιού μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μία εναλλακτική μέθοδος συγκομιδής του καρπού ως μίγμα, το οποίο είναι ψιλοκομμένο με ποσοστό άλεσης μεγαλύτερο του 80%, που διατηρεί την ποιότητα του καλαμποκιού. Το προϊόν αυτό είναι γνωστό στην Ελλάδα με την ονομασία "pastone" και πήρε την ονομασία αυτή από τη γειτονική Ιταλία, όπου ονομάζεται "pastone integrale mais". 
Είναι προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άμυλο, το οποίο, στη συνέχεια μεταφέρεται στο γάλο, ως καθαρή ενέργεια (UFL) και στο κρέας (UFC). Η περιεκτικότητά του σε ακατέργαστη ίνα είναι 5 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το ξερό καρπό που έχει 3%. Έχει υψηλή ικανότητα ζύμωσης και έχει ενεργειακή απόδοση διπλάσια από το ξηρό καρπό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σιτηρέσιο του βόειού κρέατος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε άμυλο, διεγείροντας το κρέας και καθιστώντας το ιδανικό για την πάχυνση μοσχαριών. Στους χοίρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού αλλά και για την ανάπτυξη και την υγεία των ζώων. Χρησιμοποιείται, επίσης, και σε σιτηρέσια γαλακτοπαραγωγών ζώων, όπου λόγο της αποδοτικότητας του και της υψηλότερης σε σχέση με τον καρπό πεπτικότητας του αυξάνει την παραγωγή γάλακτος ‘κρατώντας’ την ίδια ώρα το ζώο πιο ξεκούραστ